CVA en ergotherapie

Als gevolg van een CVA kunnen er allerlei problemen ontstaan die het dagelijks handelen beperken. De ergotherapeut leert de cliënt omgaan met de lichamelijke beperkingen, maar ook met  de minder zichtbare cognitieve gevolgen zoals plannen, organiseren, aandacht richten en onthouden.

Praktijkvoorbeeld

Als gevolg van een CVA (beroerte) geeft dhr. B. aan problemen te ondervinden bij het koffie zetten en het aankleden. Het lukt hem niet meer om dit zelfstandig te doen.

Dhr. woont in een verzorgingshuis. Hij wordt 3x per week geholpen bij het douchen en aankleden, de andere dagen wast dhr. zichzelf bij de wastafel. Omdat het aankleden hem problemen oplevert, komt de verzorging nu dagelijks om dhr. te helpen bij het wassen en aankleden. Dhr. vindt dit vervelend, omdat hij nu alle dagen moet wachten tot ze hem geholpen hebben voordat hij zijn eigen gang kan gaan. De koffie krijgt hij nu van de koffiekar, maar deze vindt hij minder lekker. Ook vindt hij het jammer geen koffie meer te kunnen zetten voor zijn visite.

Tijdens het observeren van het koffie zetten en aankleden blijkt dat dhr. de volgorde kwijt is. Hij doet bijvoorbeeld de koffie in de filter maar vergeet het koffiefilter er in te doen. Ook zet hij het koffiezetapparaat aan voor hij water in het reservoir schenkt. Hetzelfde geldt ook bij het aankleden: hij trekt bijvoorbeeld zijn vest aan en wil vervolgens zijn overhemd er overheen aantrekken.

Om beide handelingen in de goede volgorde uit te kunnen voeren zijn de volgende oplossingen uitgeprobeerd:

  • Er is een boekje met foto’s gemaakt van de deelhandelingen van het koffiezetten. Na een paar keer oefenen lukt het dhr. weer om voor zichzelf en zijn bezoek een kopje koffie te zetten.
    collage koffiezetten
  • De verzorging legt de avond van te voren de kleding in de juiste volgorde op een stoel.  Dhr. wast en kleedt zich weer vier dagen zelf en geniet ervan op deze dagen zelf zijn gang te kunnen gaan.

Karin Metz neemt deel aan het multidisciplinaire CVA Netwerk Alkmaar.

< terug naar Thuis in balans