Gewrichtsaandoeningen en ergotherapie

De ergotherapeut kijkt samen met de cliënt hoe deze zijn dagelijkse activiteiten zo kan uitvoeren dat zijn gewrichten op een verantwoorde manier worden belast. Hierbij wordt aandacht besteed aan:

  • algemene leefregels zoals rekening houden met de pijn, in beweging blijven en rust en activiteit afwisselen.
  • gewrichtsbeschermende principes: hoe kan je je gewrichten het beste gebruiken bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten
  • Vinden van een balans tussen wat je wilt/moet doen en wat je aan kunt
  • Het geven van adviezen over het gebruik van voorzieningen en hulpmiddelen om je zelfstandigheid te behouden.

 

Praktijkvoorbeeld

Als gevolg van peesontstekingen ervaart mw. O. pijnklachten in beide polsen en duimen. Sinds enkele weken geeft mw. ook pijnklachten in de rechterschouder aan. De pijnklachten nemen toe bij activiteit. Mw. heeft voor beide handen een gipsen brace die pols- en duimgewricht fixeert. Mw. gebruikt deze overdag op de rustmomenten.

Mw. wil graag advies hoe zij haar polsgewrichten en rechterschouder zo minimaal mogelijk belast bij het doen van de dagelijkse activiteiten.

N.a.v. de hierboven genoemde problemen zijn er adviezen gegeven op gebied van:

  • een goede zit- en/of werkhouding (aan tafel, op de bank, achter de computer, achter de strijkplank)  waarbij schouders ontspannen zijn en polsen goed ondersteund worden.
  • gewrichtsbeschermende adviezen (o.a. hoe mw. krachtige knijpbewegingen met de duim kan voorkomen door voorwerpen anders of met twee handen vast te pakken, door  hulpmiddelen te gebruiken enz.). Mw. heeft een aantal keukenhulpmiddelen uitgeprobeerd en is van plan er een aantal aan te schaffen.
  • de kasten anders in te delen zodat dagelijks benodigde spullen op een gemakkelijk te bereiken plek staan.
  • het dragen van de pols/duimbraces
  • het uit bed komen. Door de elektrische rugverstelling van het bed te gebruiken worden schouders en polsen ontlast.

Mw. probeert de gegeven adviezen toe te passen en is zich bewust dat het tijd vergt om gewoontes te veranderen. Mw. vertelt dat zij zich regelmatig tijdens een handeling opeens realiseert hoe ze iets doet en hoe ze dit op een meer ergonomische wijze zou kunnen doen.

 

< terug naar Thuis in balans