Valpreventie en ergotherapie

Valincidenten (of bijna vallen) komen veel voor in de thuissituatie en kunnen tot ingrijpende lichamelijke gevolgen leiden, zoals fracturen. Het herstelproces na een fractuur verloopt vaak zeer moeizaam. De val kan leiden tot een vermindering van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Naast lichamelijke gevolgen kunnen valincidenten psychische gevolgen met zich meebrengen zoals de angst om (weer) te vallen waardoor lopen vermeden wordt. Door minder te lopen verminderd de mobiliteit en coördinatie waardoor de kans op vallen toeneemt. Er ontstaat een vicieuze cirkel.

Bent u het afgelopen jaar gevallen of bent u bang om te vallen? Dan kan het goed zijn om met een ergotherapeut in kaart te brengen waardoor dit komt. Vaak spelen er meerdere factoren een rol:

 • mobiliteit en evenwicht
 • valangst
 • visus
 • medicatiegebruik
 • duizeligheid
 • cognitief functioneren
 • incontinentie
 • omgevingsfactoren

Binnen de praktijk wordt met de ‘Valanalyse’ van VeiligheidNL  gewerkt. De ergotherapeut neemt tijdens een huisbezoek samen met de cliënt (indien wenselijk ook met partner of mantelzorger) door welke risicofactoren een rol spelen en adviseert hoe men het risico op vallen kan verminderen.

De adviezen kunnen betrekking hebben op:

 • Het vergroten van vaardigheden van de cliënt (bijvoorbeeld veilig opstaan van bed,  op een veilige manier koffie naar de huiskamer brengen).
 • Het aanleren van andere gewoontes (bijvoorbeeld zittend de kleding aantrekken, gebruik van een toiletstoel ‘s nachts).
 • Het veranderen van de fysieke omgeving (bijvoorbeeld  verbeteren van de verlichting, meubels verplaatsen om doorgangen ruimer te maken).

Indien nodig, verwijst de ergotherapeut door naar andere disciplines (bijvoorbeeld naar de huisarts, de praktijkondersteuner of de fysiotherapeut).

Praktijkvoorbeeld

Als gevolg van meerdere aandoeningen is de mobiliteit van dhr. A. verminderd. Dhr. geeft aan dat hij een verminderde kracht heeft in het rechterbeen en de rechterarm door verschillende beroertes  en dat hij  soms door het rechterbeen heen zakt als hij staat. Dhr. loopt in huis met een stok. Dhr. geeft aan op de mindere momenten met een rollator te lopen. Dhr. komt nog in de tuin om o.a. de afval achter in de tuin in de containers te gooien en de vuilnisbakken aan de straat te zetten. In de tuin gebruikt hij zijn wandelstok, dit wil hij graag zo blijven doen. Bij andere activiteiten buiten de deur zijn er altijd derden aanwezig.

Dhr. is alleenwonend en woont in een eengezinswoning. Dhr. heeft  sinds 2 jaar een personenalarmering en heeft daar vier tot vijf gebruik van gemaakt na een val. In de woning zijn de volgende aanpassingen aanwezig: traplift, beugel bij toilet beneden en boven en beugel in de douche. In de douche is het mogelijk om op een tegelplateau te gaan zitten.

Er is 1x per week huishoudelijke hulp en er komt regelmatig een tuinman. Zijn twee dochters en hun partners hebben verschillende taken overgenomen (o.a. de was doen en boodschappen halen).

Dhr. maakt door de weeks gebruik van een maaltijdservice, in het weekend regelt hij het zelf.

Dhr. geeft aan zo lang mogelijk zelfstandig thuis te willen blijven wonen. Hij zou graag informatie willen hebben over eventuele hulpmiddelen en woningaanpassingen om zijn functioneren in en om huis zo gemakkelijk en veilig mogelijk te maken.

Om de veiligheid in en om huis te vergroten zijn de volgende adviezen gegeven:

 • Bij het meenemen van spullen in huis (bijv. ontbijt/lunch van keuken naar eetkamertafel) de rollator gebruiken om meer stabiliteit te hebben en niet met twee taken tegelijk bezig te zijn (lopen en vasthouden van voorwerpen). De dochter gaat een dienblad verzorgen voor op de rollator.
 • Losse kleden verwijderen i.v.m. struikelgevaar.
 • Vuilniscontainers direct achter het huis zetten en de containers door derden aan de weg laten zetten.
 • De fauteuil in de woonkamer verhogen zodat dhr. gemakkelijker op kan staan uit de stoel. Door de lage zithoogte zijn nu vaak meerdere pogingen nodig om tot staan te komen.
 • Plaatsen van beugels bij de achterdeur, bij de entree van de douche en naast de wastafel en een anti-slipcoating op de badkamer/douchevloer. De dochter gaat dit regelen.
 • Contact opnemen met de huisarts of apotheek omdat dhr. meer dan 4 verschillende medicijnen gebruikt.
 • De ogen laten controleren omdat het gezichtsvermogen van dhr. verminderd is en dhr. drie jaar terug voor het laatst zijn ogen had laten controleren.

< terug naar Thuis in balans